Az implantációs fogpótlás

Minden fogpótláshoz szükség van egy támasztékra, pillérre, ahova a kívánt koronákat, hidakat, fogsorokat rögzíteni lehet. Ezek nem lóghatnak a levegőben, mert akkor örökké kiesnének, lenyelnénk őket. A kivehető fogsorral rendelkezők is ezért küszködnek sokat, hiszen ott csak a fogsorragasztó rögzít valamit. Ilyen rögzítő pillér kialakítására szolgál a fogászati implantátum, melyhez aztán fogpótlást lehet rögzíteni.

Mi is a fogászati implantátum?

A fogászati implantáció során az állcsontba fogászati implantátumot, „műgyökért“ ültetünk be, melyre a becsontosodást követően koronát, hidat vagy fogsort rögzíthetünk, fixen vagy  páciens által oldható formában.

Milyen esetben alkalmazható implantátum?

Az implantátum egy vagy több fog pótlásához is alkalmazható, akár teljes fogatlanság esetén is.  Egy fog pótlásánál, akkor szokták alkalmazni, ha hiányzó fog mellett elhelyezkedő fogak jó állapotban vannak, nincs rajtuk korona és nem gyökérkezeltek, vagyis nem javasolt ezen fogak csiszolása. Még ha drágább megoldás is, érdemes implantátummal pótolni a fogat, ha egy fog elvesztésére kerül a sor, például sport baleseteknél.

Több hiányzó fog esetén nem szükséges minden fog helyére implantátumot helyezni, ha úgynevezett hidas fogpótlással megoldható. Például egy felső teljes fogív pótlásánál, ami 14 fog, bőven elegendő 8 implantátum behelyezése, alul pedig akár 6 db is. Léteznek még egyéb fogpótlási eljárások, melyek implantátumokon rögzűlnek, de ezekről majd egy későbbi bejegyzésben írok.

Mit kell tudni az implantátum anyagáról?

Úgynevezett „műgyökérre“ hasonlító implantátumot használunk, Magyarországon ez az elterjedt. A műgyökér anyaga titánium ötvözet, bioinert, mely azt jelenti, hogy az szervezet számára „kedves“ anyagú. Az implantátum a csavar menete, pereme, felülete úgy lett kialakítva, hogy a minél gyorsabb, stabilabb becsontosodást segítse.  Az igen fejlett nanotechnológiával a kutatók fantasztikus eredményeket érnek el, és ennek köszönhetően mi is. Ma már más implantátum javasolt a felső és az alsó álcsontba, illetve lehetőség van a húzással egy időben történő implantálásra is, ha a körülmények ideálisak.

Az implantáció menete?

Nagyon fontos az előzetes vizsgálat, terv felállítása, stratégia alkotás. A modernebb rendelőkben ma már CBCT  (3D) alapján implantálnak, főleg, ha több foghiányról van szó és ez a foghiány hosszabb ideje fennáll. Az implantológus megvizsgálja a rendelkezésre álló csontállomány vastagságát, magasságát, szerkezetét, majd ezután betervezi az implantátumokat (sok helyen már számítógépes szoftver segítségével) és ami fontos, megtervezi, hogy miként is fog majd az implantátumra korona, híd kerülni.

Ezt követően egyeztett a pácienssel, és ha megtörténik a közös akarat, elvégzésre kerül a műtét. A műtétet helyi érzéstelenítésben (injekcióval) végezzük, ritkább esetben altatással (ha ezt kéri a páciens). A műtét hossza elsősorban a behelyezésre kerülő implantátumok számától függ, másrészt hogy használnak-e úgynevezett sablont, (fúróvezetőt), ami meggyorsítja a behelyezés menetét (erről is majd egy későbbi bejegyzésben).

A behelyezést követően általában 3-4 hónap gyógyulás szükséges, hogy az implantátum stabilan csontosodjon. Egyelőre még ezt az intervallumot javasoljuk a gyógyulásra, de  már sok fejlesztés van az orvostudományban, ennek az időnek a rövidítésére. A gyógyulást követően kerül egy úgynevezett felépítmény az implantátumra ami, a pótlást (korona, híd, stb.) fogja tartani. Az implantáció bármennyire rutinszerű beavatkozás a fogászatokon, azért mégis egy műtét, ahol csontseb keletkezik. A sikerességéhez nagyon fontos a megfelelő egészségügyi állapot és a szájhigiénia a páciens részéről. A fogpótlás felhelyezését követően a rendszeres, orvos által előírt kontroll javasolt minden esetben. Egy jól elkészített implantációs fogpótlás, rendszeres ellenőrzés mellett nagyjából 20-30 évig is szolgálhatja a viselőjét.

A behelyezést követően általában 3-4 hónap gyógyulás szükséges, hogy az implantátum stabilan csontosodjon. Egyelőre még ezt az intervallumot javasoljuk a gyógyulásra, de  már sok fejlesztés van az orvostudományban, ennek az időnek a rövidítésére. A gyógyulást követően kerül egy úgynevezett felépítmény az implantátumra ami, a pótlást (korona, híd, stb.) fogja tartani. Az implantáció bármennyire rutinszerű beavatkozás a fogászatokon, azért mégis egy műtét, ahol csontsebb keletkezik. A sikerességéhez nagyon fontos a megfelelő egészségügyi állapot és a szájhigiénia a páciens részéről. A fogpótlás felhelyezését követően a rendszeres, orvos által előírt kontroll javasolt minden esetben. Egy jól elkészített implantációs fogpótlás, rendszeres ellenőrzés mellett nagyjából 20-30 évig is szolgálhatja a viselőjét.