Csapos fog: a letört fogak megmentője

csapos fogak

Súlyosan letört fog esetén is van lehetőség a saját fog megmentésére. Ennek eseteiről, lehetőségeiről írunk a következőkben. Hisz saját fognál nincsen jobb, és még sok esetben alternatíva lehet, hogy ne kelljen implantálni.

A csapos fog és annak típusai

Csapos fog: amikor a letört fog simán már nem felépíthető, akkor a fog gyökerét felhasználjuk horgonynak. Csak gyökérkezelt fogba kerülhet csap.  Ezzel a csappal növeljük a felszínt, hogy a fogra pótlás (korona) kerülhessen.

Gyakran keverik az implantátum és a csap fogalmakat. A csap a gyökérkezelt fog csatornáiban rögzül, míg a fogimplantátum az mindig a csontba kerül.

A csapos fogaknál vannak előre gyártott csapok, vagy fogtechnika készíti el lenyomat alapján. Anyaguk előregyártott esetén lehet üvegszálas, vagy fém. A fogtechnika öntött gyökércsapot készít kobalt-króm ötvözetből.

csapos fog
csapos fog

Mikor alkalmazható?

Az adott fognak gyökérkezeltnek kell lennie, több gyökerű fogaknál  általában a legnagyobb csatornába kerül a csap. Csak akkor alkalmazható, ha a gyökérkezelés jól sikerült: a gyökértömés csúcsig érő, és faláló, a gyökér csúcsokon nincsen elváltozás. Mozgó fogaknál, hosszában ketté tört fogaknál csapos rögzítés már nem jöhet szóba.

csapos fog fogtechnikai
csapos-fog-fogtechnikai

A csapos fog élettartama

A csapos fog, már egy kompromisszumos lehetőség, ez a fog már nem bír annyit, mint egy egészséges fog. Viszont, ha vigyázunk rá, akkor hosszú évekig kitarthat. Javasolt a rendszeres röntgen kontroll.

A csapos fog felépítése az MXdent Fogászatnál?

Rendelőnkben helyben készítjük a csapos fogakat előre gyártott a fém vagy üvegszállas csapokból.

Mikor hozzánk eljön egy letört foggal, panoráma röntgent készítünk, megvizsgáljuk, hogy a fog menthető-e még csapozással. Ezt követően előszőr gyökérkezeljük a fogat, majd gyökértömjük. Utána eltávolítjuk a gyökértömés 2/3-át.  A csapot vagy cementtel, vagy folyékony tömőanyaggal rögzítjük, a kiálló rész köré felépítjük a fogat, majd lecsiszoljuk a koronához, melyet már lenyomat alapján a fogtechnika készít el. Általában ez a folyamat 2-3 alkalmat vesz igénybe. Rendelőnkben igen magas szinten folyik fogászati implantáció, de hiszünk benne, hogy egy saját fogas (csapos fog) megoldás, még mindig jobb alternatíva, mint a fogeltávolítás, és az azt követő implantáció.

előre gyártott fog csapok
elore-gyartott-fog-csapok

Összeségében elmondható, hogy egy fog csapos felépítése és koronázása még mindig egy kedvezőbb, költségkímélő lehetőség egy fogászati implantációval, vagy egy 3 tagú híddal szemben. Nyilván ezt sem lehet minden esetben alkalmazni és olyankor már nincs választásunk, az adott fogat el kell távolítani. Mint már több estben is elmondtuk, ne késlekedjen, ha letörik egy darab, főleg nagyobb darab a fogából keressen fel minket, mert így még van esélye, hogy elkerülje a foghúzást és a még költségesebb beavatkozásokat.

 

Keressen fel minket egy kontrollra, ellenőriztesse fogait rendszeresen!
Amit még olvasson el:
Call Now Button
SZÉP kártyával továbbra is fizetheti fogászati kezeléseit!
Ne késlekedjen! Éljen a lehetőséggel!