Egy mozgó fog megmentése

mozgó fog megmentése

Általános érvényben lévő álláspont a fogorvosok között, hogy a saját fog a legjobb fog. Éppen ezért fontos, hogy megőrizzük azok épségét, hogy minél hosszabb ideig szolgálhassanak bennünket. A megfelelő szájápoláson túl a rendszeres fogászati kontroll vizsgálat sem elhanyagolandó. Fogainkat elveszíthetjük balesetek során, fogszuvasodás eredményezte visszafordíthatatlan fogkárosodást követően, különböző fogágybetegségek következtében. Ez utóbbi esetben gyakori tünet a vérző fogíny, mozgó fogés gyulladás, mely a legtöbb esetben fogvesztéssel jár. Léteznek azonban olyan modern fogászati eljárások, melyekkel mindez megelőzhető. Az MXdent fogorvosai is mindig mindent megtesznek annak érdekében, hogy a páciensek elkerüljék a fogvesztést.


Edit és a mozgó fog sikertörténete

Egy februári hideg napon, kedves hölgy érkezett rendelőnkbe. Kitöltötte a szükséges adminisztrációs papírokat, majd mikor eljött az idő beült Dr. Einetter Katalin doktornő fogászati székébe. Elmesélte a bal alsó 6-os fogának rövid történetét, majd feltette a sokszor elhangzó drámai kérdést:

Doktornő, meg lehet még menteni a mozgó fogam?

Katalin doktornő elvégezte a vizsgálatokat, panoráma röntgent készíttetett és a kérdéses fogról még külön egy kis röntgent is. A fog tályogos, gyulladt volt. Állapotából ítélve kb. 10% esélye volt, hogy megmaradjon. Egy, akár több hónapig tartó gyökérkezelés jöhetett csak szóba. A kétségbe esett hölgy megkapaszkodva ebbe a vékony szalmaszálba, kérte a kezelést. Vállalta, hogy havonta akár több alkalommal is el kell jönnie hozzánk, hogy elvégezzük a szükséges procedúrákat.

4-5 hónapon keresztül lelkiismeretesen megjelent minden beavatkozáson, melynek meg is lett az eredménye. A fog ismét teljesen rögzült és a gyulladás is megszűnt. Ön is joggal kérdezheti: Megéri ennyi időt, fáradtságot egy fogra fordítani egy mozgó fog megmentésére?A válaszunk egyértelmű: Igen!

A saját fognál nincs jobb. A ma létező legjobb implantátum se tudja azt, amit eredeti fogunk, éppen ezért megéri érte küzdeni.

Gratulálunk, Kedves Edit!

gyökérkezelés
Gyökérkezelést követően

A fogvesztés lehetséges okai

A fogvesztésnek számos oka ismert.

Fogágybetegség (parodontopathia):Az egyik leggyakoribb és legismertebb betegség, mely a fogak elvesztését okozhatja. Leggyakoribb tünetei közé tartozik a vörös, duzzadt fogíny, mely vérzik. A fogínyvisszahúzódás következtében a fognyak védtelenné válik, és a kialakult tasakok nehezen tisztítható részein könnyen megtelepednek a baktériumok is.  A fogágybetegség gyakran párosul fogfájással és kellemetlen lehelettel is. A betegség előrehaladott állapotára utalhat a mozgó fog, ami csontszövet- és/vagy kötőszövetvesztés eredménye lehet.

Előrehaladott fogszuvasodás: Az elhanyagolt lyukas fog is fogvesztéshez vezethet. Amennyiben a szuvasodás eléri a pulpát, foggyökérgyulladás és fogtályog alakulhat ki.

Baleset: Van, hogy a legtökéletesebb genetika és preventív magatartás sem elegendő ahhoz, hogy megőrizzük fogainkat. Autó- és sportbalesetek gyakori áldozataivá eshetnek fogaink is. Történhet részleges törés, de akár a teljesen épp és egészséges fogunk is kieshet külső erő behatására.

Stressz: A stressz sokkal inkább közvetett, mint közvetlen hatással van fogainkra. A stressz legyengítheti immunrendszerünket, így a gyulladásos betegségekre is hajlamosabbak lehetünk. A nyugtalan hetek és hónapok akár éjszakai álkapocsszorítást vagy fogcsikorgatást is okozhatnak, ami gyengítheti fogaink és ínyünk szerkezetét.

Egyéb tényezők: A genetikai tényezőt a fogvesztés esetében is számításba kell vennünk. Hasonlóképp a krónikus betegségeket és hormonális zavarok is szerepet játszhatnak a fogágybetegségek kialakulásában.

Hogyan menthető meg egy mozgó fog?

A modern orvostudománynak köszönhetően ma már a mozgó fogak nagy része megmenthető. Mint minden más betegség és probléma esetében, úgy a mozgó fogaknál is az időben történő kezelés a kulcs. A rendszeres kontrollon való megjelenés még csírájában elfojthatja a fogak kilazulását. A legjobb szakemberek kiszúrják az első jeleket, és még azelőtt megkezdik a kezelést, mielőtt nagyobb lenne a baj.

Mi a helyzet akkor, ha nem sikerült időben kiszűrni, és már mozog a fog? Az esélyeink ugyan csökkennek, de még így sem veszett az ügy. Fogorvosaink első feladata az, hogy diagnosztizálják a mozgó fog okát. A diagnózis felállítását követően kezdődik meg a kezelés, mely függ a probléma forrásától.

Fogkő és baktériumok eltávolítása: A kezelni kívánt területen a fogkő eltávolításával szükséges kezdeni, mely a baktériumok megtelepedéséhez, majd a fog instabilitásához vezetett. A pácienseket ezt követően különböző szájápolási tanácsokkal látjuk el, melyek segítségével megelőzhetik a baktériumok letelepedését. A fogágygyulladás súlyosabb eseteiben antibiotikumos kúrát írunk elő a pácienseknek.

Tályogos fog kezelése: A tályog diagnosztizálásához panoráma röntgent szükséges készíteni a páciensek fogazatáról, mely alapján meghatározásra kerül a kezelés formája is. Fogtályog okozta mozgó fogesetében leggyakrabban gyökérkezelésre szorul az instabil fog. A csatornákat kitisztítjuk, fertőtlenítjük és majd gyulladáscsökkentő szerekkel kezeljük.

A kezelések hossza személyenként változhat. Átlagban 2-5 hónap szükséges ahhoz, hogy megszűnjön a mozgó foginstabilitása, a fájdalom és fogínyvérzés.

Összegzés

Amíg van arra esély és elég kitartók vagyunk, hogy megmentsünk egy mozgó fogat, addig fogadjunk el minden olyan kezelést, melyet fogászati szakorvosaink ajánlanak. Törekedjünk azonban arra, hogy megelőzzük azon típusú betegségeket, melyek a fogvesztést okozhatják. Ha már menthetetlen egy fog, akkor sem kell kétségbeesni, hiszen számos fogpótlási eljárás létezik már, mely helyettesíthetik fogainkat.

Amit még olvasson el:
Call Now Button
SZÉP kártyával továbbra is fizetheti fogászati kezeléseit!
Ne késlekedjen! Éljen a lehetőséggel!