Esztétikus cirkónium korona

Fogkorona készítésre gyökérkezelt, törött, elszíneződött, zománchibás, vagy nagy méretű szuvasság esetén lehet szükség, ami már töméssel és inlay-vel sem helyreállítható.

Jelenleg szakmailag elfogadott fogkorona fajták:

 • Cirkonium korona (cirkonium dioxid kerámia)
 • Fémkerámia korona 
 • Préskerámia korona (teljes kerámia korona)
 • Aranyból készült korona (ritkán használt, mert nagyon drága).

Mi az a cirkónium korona?

Cirkónium korona esetén a korona váza cirkonium-dioxidból készül, melyet kerámiával lepleznek.

Népszerűségének a fehér (fogszín) színű váz miatt örvend, mely évek elteltével sem okoz szürke, kékes ínyszélt, ami a fémkerámia esetében szinte mindig kialakul. Az íny (szervezet) sokkal jobban befogadja az ilyen koronákat, jobban igazodik a cirkónium koronához.

Készülhet belőle szóló korona, vagy fogászati híd, és még akár implantátumokra is használhatjuk. Szilárdsága megfelelő alátámasztás esetén kielégítő, jól bírja a terhelést, ellentétben egy tiszta préskerámia koronával szemben.

A cirkónium korona antiallergén anyagnak minősül. Nem alakul ki fémes íz a szájban, foghoz közeli fémáteresztő képessége van. A cirkon fogpótlás mára az egyik legnépszerűbb és legszélesebb körben alkalmazott fogpótlási eljárássá vált.

Cirkónium korona | MXdent fogászat
Esztétikus cirkónium korona

A cirkónium korona elkészítésének menete az MXdentnél

A kezelés megkezdése előtt panoráma röntgen alapján kezelési terv készül, melynek során átbeszéljük pácienseinkkel a lehetőségeket, a cirkónium korona előnyeit és hátrányait.

Ezt követően helyi érzéstelenítésben vállas preparálással (csiszolással) előkészítjük a fogakat a lenyomathoz. Ez némileg több időt vesz igénybe, mint a hagyományos fémkerámia korona esetén. 

A lenyomat a fogtechnikai laborba kerül, ahol úgynevezett CAD/CAM számítógépes eljárással készülnek el a cirkónium koronák. Szükség esetén vázpróbát, több korna esetén nyerspróbát tartunk, ahol a formán, árnyalaton lehet még változtatni, valamint ellenőrizzük a harapást is.

Az ügyfél igényeit minden esetben szem előtt tartjuk. A végleges korona elkészültéig ideiglenes koronával látjuk el a fogakat. 

Egyes fogak esetén 5-6 munkanappal, nagyobb munkáknál 7-8 munkanap elkészítési idővel szükséges számolni.

A cirkónium korona előnyei

 • Nem alakul ki szürke-kékes ínyszél, ugyanis fehér színű a váz, mely a későbbiekben, évek múlásával sem üt át.
 • Fémallergia estén is alkalmazható, antiallergén anyagból készül. A jelenlegi orvosszakmai álláspont szerint, a fémkerámia koronával ellentétben, nem alakul ki allergia cirkónium korona alkalmazása során.
 • Nincsen fémes íz a szájban.
 • Az eredeti fogakhoz hasonlóbb, esztétikusabb megjelenést biztosít.
 • Tovább marad esztétikus az ilyen pótlás, mégha idővel az íny vissza is húzódik.
 • Pontosabb illeszkedés a CAD/CAM technológia miatt.
 • Az íny jobban „befogadja”.
 • Kiemelkedő szilárdsága van.
Cirkónium korona előtt | MXdent fogászat
Cirkónium korona előtt
Esztétikus cirkónium korona | MXdent fogászat
Cirkónium korona után

A cirkónium korona hátrányai

A cirkon váz keményebb, mint a hagyományos fém váz. A hajlító szilárdsága gyengébb, ezáltal törékenyebb, és így a nagyobb foghiány áthidalása nehezebben valósítható meg.

Sokan hátrányként élik meg a cirkon korona árakat. Az anyagár magasabb, ami értelemszerűen a korona árában is jelentkezik. Élettartamát tekintve azonban kedvezőbb ár-érték arányról beszélhetünk a fémkerámia koronával szemben.

Összegzés

Ha hosszú távon esztétikus megoldást keres, kiváltképpen front fogak esetében, a cirkónium koronát ajánljuk. Az MXdentnél igyekszünk a pácienseket a lehető legjobban bevonni a kezelési folyamatokba, hogy a lehető legjobban tetsző megoldást tudjuk nyújtani számukra. Mindezt szakmai precizitással, kimagasló lenyomatvételi technikával támogatjuk.

A rendelőnkben készült koronák pontosan záródnak, ami biztosítja azok hosszú élettartamát.