Fajdalommentes foghúzás

foghúzás

A legtöbb ember fél fogorvoshoz menni, vagy legalábbis nem tartozik a kedvelt elfoglaltságai közé. A kellemetlen hangja a fúrónak, a rendelő jellegzetes „szaga”, a kiszűrődő fájdalomra utaló hangok. Talán, ha negativitási sorrendet kéne állítani, akkor első helyen a fúró (turbina) hangja vezet, melyet fogak fúrásánál, csiszolásánál lehet hallani, de szorosan ezt követi a foghúzástól való félelem.

Pedig a foghúzás nem feltétlenül jár fájdalommal és kellemetlenséggel. Nézzük meg, hogy tesszük ezt Önnek is elviselhetővé!

Mikor van szükség a fogak eltávolítására?

Rendelőnkben törekszünk a saját fogak megmentésére, de vannak olyan helyzetek, ahol (1) már a gyökérkezelés sem segíthet, vagy nem hozta meg a várt eredményt, ilyenkor elkerülhetetlen a fog eltávolítása, majd annak pótlása. A bölcsességfogaknál (2) más a helyzet, mivel sok problémát tudnak okozni, például fogak torlódása, mellette lévő fog gyökerének felszívódása stb. (bővebben Bölcsességfog műtét című cikkünkben olvashat erről). Ilyen esetben egyértelműen a bölcsességfog eltávolítása mellett tesszük le a voksunkat, még ha egészséges fogról is van szó. A fogágybetegség (3) esetén mozgóvá váló fogakat is eltávolítjuk, amikor azok már olyan mértékben mozognak, és már késleltetni sem tudjuk azok elvesztését.

Fájdalommentes altatásos foghúzás vs. fájdalommentes érzéstelenítős foghúzás

A foghúzásokat fogorvosaink helyi érzéstelenítésben (septanest injekcióval) végzik, vagy igény esetén altatásban. 

helyi érzéstelenítés egyértelműen kisebb trauma, kisebb kockázat a páciens számára. Különböztessünk meg itt két dolgot, az egyik: a fogeltávolítás fájdalom érzettel jár, ez érzéstelenítővel kikapcsolható. Gyulladt fog esetén az érzéstelenítés már nem olyan hatásos, ilyenkor sok esetben antibiotikum szedését javasoljuk a húzás előtt néhány nappal, így a gyulladás mértéke csökkenthető. 

A másik: a foghúzás során keletkező recsegő hangok, feszítő érzés, ez nem kikapcsolható, de szakszerű foghúzással ennek ideje minimalizálható.

Az altatásban történő fogeltávolítás olyan pácienseknél javasolt, akik úgynevezett túlzott garatreflexszel rendelkeznek, vagy már kóros szinten rettegnek a fogászati beavatkozásoktól.

A páciens az altatásos fogászat során elalszik, és mire felkel, a foghúzáson már túl is van, nem emlékszik semmire.

Nincs fájdalom, nincs feszítő érzés. 

Fájdalommentes foghúzás az MXdent Fogászatnál

Gyakran a páciensek nem csak fizikai, de lelki támogatást is igényelnek egy-egy fájdalmasnak vélt eljárást megelőzően. Kollégáink a foghúzást megelőzően részletesen elmondják, hogy is fog zajlani a fogeltávolítás, majd a foghúzás során, mindig jelzik, hogy pontosan mi is fog történni a következő lépésben, és vélhetően meddig is fog tartani egy-egy feszítő érzés, vagy recsegő hang. Ez tényleg megnyugtatja a betegeket, és így még egy hosszabb beavatkozás is elviselhetőbbé válik a páciensek elmesélései alapján.

Fajdalommentes foghúzás
Fajdalommentes foghúzás

Mire kell ügyelnem a fogeltávolítást követően?

Foghúzást követően egy-két órával (amennyiben szükségét érzi) vegyen be fájdalomcsillapítót, így a beavatkozás utáni közvetlen sebfájdalom elkerülhető.A fogeltávolítás utáni napokban különösen fontos a szájhigiénia fenntartása. Még alaposabban mosson fogat, és a foghúzás helyét is tartsa tisztán! Jó szolgálatot tesz, ha szájfertőtlenítő oldattal öblöget (persze nem közvetlenül a fogeltávolítás után).

Fájdalommentes foghúzást követő fájdalmak

Felső foghúzás 1-2 napig, az alsó fog 6-7 napig fájhat, viszont nyomásra a csont akár még 6 hétig érzékeny lehet. Úgynevezett emelőzés esetén a szomszédos fogak pár napig érzékenyek lehetnek ráharapásra.

Amennyiben 3-4. nap kezdődik egy erős fájdalom, akkor vissza kell jönni rendelőnkbe, mert begyulladt a seb (csonthártyagyulladás alakult ki), erős szájszag is jelentkezik.  Eltávozott a véralvadék, ekkor rendelőnkben hyperollal átöblítjük, utána gyógyszeres csíkot rakunk a sebbe, ami csökkenti a fájdalmat, segíti a csontosodást.

Összegzés

A foghúzás inkább kellemetlen, mint fájdalmas beavatkozás. Sokat számít a kezelő orvos személye, gyakorlata, tapasztalata. A rendszeres fogászati kontroll sok kellemetlenségtől szabadíthatja meg Önt. Ne hanyagolja el fogait, figyeljen oda a megfelelő fogápolásra!

Ha a foghúzás után hőemelkedése van, szájszag jelentkezik, erős fájdalom lép fel és/vagy a foghúzási üreg üres lesz, akkor keressen minkent azonnal!

Amit még olvasson el:
Call Now Button
SZÉP kártyával továbbra is fizetheti fogászati kezeléseit!
Ne késlekedjen! Éljen a lehetőséggel!