Fogápolás a fogorvos családjánál 2.rész mindent a fogselyemről

fogápolás MXdent

A fogselyem megfelelő és rendszeres használata legalább olyan fontos, mint a napi kétszeri fogmosás. Sajnos a fogselyem sokak számára csak az amerikai filmek fogmosásos jeleneteiből ismert, pedig megelőzhető vele a fogközi szuvasodások jelentős része.

Bármilyen lekiismeretesen, gondosan is mosunk fogat, akár gépi fogkefével, alapos szájzuhannyal, akkor is marad dolga a fogselyemnek. Egy finom őszibarack, vagy marha hús elfogyasztása után meg főként.

Milyen fogselymet válasszon?

Előszőr is válasszuk ki a megfelelő terméket. Személy szerint én az alábbi képen is látható terméket ajánlom, kellemes mentolos bevonata van, és ami a lényeges, a foselyem kialakítása. Szalagos formát alakítottak ki, ami még a kezdőbb felhasználóknál is nagy mértékben csökkenti a fogíny sérülésének lehetőségét, szemben a hagyományosabb „cérna szerű“ kialakítással.

fogselyem

A fogselymet mindig a fogmosást megelőzően ajánlatos használni, de elsőre javaslom a fogmosást követően használni, hogy meggyőződjenek mi minden fog eltűnni, ha rendszeresen használnak fogselymet.

Hogyan is használjuk helyesen a fogselymet?

  1. Tekerjük fel a középső, vagy mutató ujjunkra a fogselymet, hogy kb. 10 cm köztes rész maradjon.
  2. Vezessük be az egyik fog felszínén a fogközbe, majd vissza. Ugyanezt tegyük meg a másik fogon is és vissza, közben dörzsüljük a köztes fogfelszínt. Ezt ismételjük meg minden fogközben.
  3. Az ínyt kíméljük! Nem fűrészelünk, csak bevezetjük a fog és az íny közé a selymet és visssza.

Ajánlom mindenkinek, hogy hordjon magával fogselymet, napközben is kiváló segítség lehet, ha nincs lehetőségünk fogat mosni. Gyakorlottak már tükör nélkül is használhatják, akár az íróasztalnál ülve is, bár nyilvánvaló, a fogselymezés nem társasági tevékenység.

Még mindig jobb megoldás, mint a fogpiszkáló, ami nálam tiltó listán van, vagy a rágózás, ami pedig az állkapocsizületeket nem kíméli. Felemelő érzés tud lenni, hogy egy ebéd során elfogyasztott hús étel maradványait nem hordozzuk a szánkban az esti lefekvésig.

Mindenkinek azt javaslom, vegyen fogselymet és próbálja ki! Fontos a megfelelő szájhigiénia biztosításában és kellemes érzés használni egy kiadós ebéd után is.

Dr. Einetter Katalin

Amit még olvasson el:
Call Now Button
SZÉP kártyával továbbra is fizetheti fogászati kezeléseit!
Ne késlekedjen! Éljen a lehetőséggel!