Fogászati implantátum beültetés, foghúzás csontritkulásra kapott gyógyszer esetén

csontritkulás biszfoszfonát

Biszfoszfonát tartalmú gyógyszert széleskörűen alkalmaznak csontritkulás vagy különböző csontanyagcsere-betegségek esetén. Sokan nem is sejtik, hogy a kezelésükhöz kapott gyógyszerek biszfoszfonátot tartalmaznak és mellékhatásai lehetnek.

Mi az a biszfoszfonát?

Biszfoszfonátkötést tartalmazó szintetikus vegyületcsoport, csontanyagcserére hatnak. Akadályozzák a csontritkulást.  Magyarországon a csontritkulás 50 év felett kb. 900.000 embert érint, azonban kezelés alatt csupán csak töredékük, mindössze kb. 100.000 ember áll.

Hogyan hat a biszfoszfonát?

A biszfoszfonát gátolja a csont lebontásért felelős sejtek működését, javítva a csont teherbíró képességét, bizonyítottan csökkentve a későbbi csonttörések esélyét, valamint az áttétekkel járó fájdalmat.

Biszfoszfonát tartalmú gyógyszerek miként befolyásolják a fogászati beavatkozásokat?

A szer működési mechanizmusa miatt, a csont képtelenné válik a megújulásra, így a csont vagy nyálkahártya sérülése esetén a seb nem gyógyul be, hanem eseteként elfertőződik és csontelhalást okoz. Ez leggyakrabban az alsó állcsontot érinti, de ritkán a felső állcsontban is megjelenhet. Az állcsont nekrózis egy gyógyíthatatlan állapot, kezelése nem egyszerű, Magyarországon pedig még nincs egységes protokollrendszer kidolgozva a kezelés teljes folyamatára. A biszfoszfonát tartalmú gyógyszerek szedése mellett csak kórházi körülmények között lehet bármiféle szájsebészeti beavatkozást elvégezni.

Az utóbbi időben  egyéb csontanyagcserére ható gyógyszerek is elterjedtek, melyek mellékhatása megegyezik az eddig leírtakhoz, de már nem biszfoszfonátot tartalmaznak pl.: Prolia.

Mekkora a mellékhatás kialakulásának lehetősége szájsebészeti bevatkozásnál?

A mellékhatások kialakulásának esélye különböző a gyógyszer intravénás és orális adagolása esetén. Az intravénás alkalmazást többnyire daganatos megbetegedéseknél alkalmazzák, és bár hatékonysága megelőzi a tablettás verzióét, a mellékhatások kialakulásának kockázata is jóval magasabb, eléri a 4%-ot. Az orális adagolás esetén a gyógyszer szedőinek Magyarországon mindössze 0,001%-át érinti ez a probléma.

Lehetséges-e implantátum beültetése, vagy foghúzás ilyen esetben?

Amennyiben még nem kezdte el a biszfoszfonát tartalmú gyógyszer szedését, úgy mindenképpen tájékoztassa erről fogorvosát, hogy megfelelően tudja ütemezni a szükséges szájsebészeti  (foghúzás stb.)beavatkozásokat, valamint az implantátum beültetését, még a gyógyszer szedésének megkezdése előtt.

Abban az esetben, ha a gyógyszer szedése már megkezdődött, akkor jelenleg Magyarországon a szájsebészeti kollégium állásfoglalása az irányadó, mely szerint implantálni biszfoszfonát tartalmú gyógyszer szedése mellett nem szabad.

Mit tehetünk a szövődmények kialakulásának elkerülése érdekében?

 A szakértők szerint a gyógyszer előnyei messze felülmúlják az esetleges mellékhatások (csonttörés, csontelhalás) kialakulásának kockázatát, így fontos, hogy a gyógyszert nem szabad abbahagyni a kezelések alatt sem, hiszen azoknak a szervezetből való kiürülése úgyis hosszú éveket vesz igénybe. Amire folyamatosan nagy hangsúlyt kell fektetni, az a rendszeres, alapos szájhigiénia és a gyakori fogászati ellenőrzések. Kezdetben a csontelhalás teljesen tünetmentes, és csak röntgennel kimutatható, kialakulásának minél korábbi felismerése pedig megkönnyíti a betegség kezelését.

A legjobb megoldás, hogy a reumatológus orvosával egyeztetve, már a „biszfoszfonátos” kezelés megkezdése előtt elvégeztetni a szükséges fogászati beavatkozásokat. A fogazat ellátása, szanációja megegyezik a sugárterápia előtt szokásos preventív beavatkozásokkal: rossz fogak, gyökerek eltávolítása, fogkőeltávolítás, gócmentesítés, fogtömések, hiányzó fogak pótlása. A rendszeres fogorvosi ellenőrzése kötelező.

figyelmeztesse reumatológus orvosát…

Kérjük, hogy ezen cikk elolvasása után, Ön már tudatosan figyelmeztesse reumatológus orvosát, hogy fogai rendbehozatalát még elvégezteti a gyógyszeres kezelés megkezdése előtt!
A legtöbb esetben a reumatológus orvos erre nem figyelmezteti a pácienseit, így sok kétségbeesett páciens már későn keresi fel praxisunkat. Ön előzze meg ezt tudatosan!

A leggyakoribb biszfoszfonát tartalmú készítmények, a teljesség igénye nélkül:

Etidronsav, Klodronsav, Pamidronsav, Alendronsav, Tiludronsav, Ibandronsav, Rizedronsav, Zoledronsav, Alendran, Alendromax, Alendron Hexal, Alendronat, Bluefish, Calcisedron-D, Ibandronsav, Indrofar, Risebona, Risedronat Halex, Risedrowin, Risemedis, Risendros, Risetact, Sedron, Zolacitor, Zoledronat Stada*

Amit még olvasson el:
Call Now Button
SZÉP kártyával továbbra is fizetheti fogászati kezeléseit!
Ne késlekedjen! Éljen a lehetőséggel!