Fogfájás 6 leggyakoribb oka

fogfájás okai

Ha fáj a foga, akár élesen, nyilallva, lüktetve, vagy tompán, akkor ez jelzi, hogy fogorvoshoz kell mennie. A fogfájás csillapítására bevetett különféle házi praktikákkal csak rontani lehet a helyzeten. Megpróbáltuk összegyűjteni, hogy mik okozhatnak fogfájást, és milyen tünetekkel járnak ezek.

A fogfájás típusai

A fogfájás két nagyobb csoportra osztható:

  1. Spontán jelentkező fájdalom: ilyenkor fogbél gyulladás van, a fogat gyökérkezelni kell. Ez általában élesebb, lüktető fájdalom, eleinte néhány másodpercig, aztán percekig tart, a végén már meg nem szűnő fájdalom jelentkezik. Irány a fogorvos, nincs mit tenni.
  2. Valamilyen ingerre jelentkező fájdalom: hidegre, melegre, rágásra jelentkező éles fájdalom, ami végig halad a fogon, aztán inger nélkül nem tart tovább. Fognyaki érzékenység hidegre-melegre, vagy kis-közepes szuvasodásnál hidegre-melegre és még édesre is megjelenik. Fogágybetegségnél a tompa fogfájás, enyhén lüktető fájdalom, nehezen behatárolható, hogy melyik fog okozza.

Az egyes fájdalomtípusok behatárolása az Ön részéről jelentősen segítheti a munkánkat, hogy milyen kezelést kell alkalmazni, figyelembe véve röntgendiagnosztikai eredményeket is.

A fájdalom ilyen esetekben fájdalomcsillapító gyógyszerekkel csillapítható, ezek közül is az NSAID típusú gyógyszerekkel (Cataflam, Flector stb) néhány napig, utána azonnal keressen fel minket! Fogbélgyulladásnál azonnali beavatkozás szükséges, ott már nem hatnak a gyógyszerek, sőt ha valaki sokáig vár a fájdalom elmúlására, akkor már a fogorvos által adott érzéstelenítő sem hat már teljesen.

Fogfájás
Fogfájás

A fogfájás 6 leggyakoribb oka

A leggyakoribb okok:

  1. fognyaki érzékenység, hidegre-melegre vagy fogmosáskor,
  2. fogszuvasodás, itt még az édességre is,
  3. fogbélgyulladás, lüktető, spontán fájdalom,
  4. fogágybetegség, a fájdalom nehezen lokalizálható, tompább, kisugárzó, sokszor enyhe fogfájás lép fel,
  5. bölcsességfog okozta fájdalom, kisugárzik, sok esetben szájnyitási korlátozottsággal jár,
  6. arcüreggyulladás, esetleg a fülgyulladás okozta fogfájdalom.

Közvetve létezhet lelki ok, amelyet a mai rohanó világ okoz. A sok stressz, félelem, aggódás, mely sokaknál éjszakai fogcsikorgatás formájában jelenik meg. Ez okozhat reggelre fogfájást, nyaki fájdalmat.

Fognyaki érzékenység, fogágybetegségnél a megelőzés, ami lényeges. A helyes fogmosási technikát, speciális fogkrémeket ajánlunk, vagy megelőző kezeléseket javaslunk és végzünk el. Egyes esetekben konkrét fogászati kezelést végzünk, például a fogbélgyulladásnál gyökérkezelést vagy foghúzást (melyet pótolni kell fogászati implantátummal), szuvasodásnál fogtömést. Arcüreg gyulladásnál fül-orr gégészhez, vagy házi orvosához irányítjuk. A fogcsikorgatásnál pedig harapásemelőt készítünk és kineziológust ajánlunk, aki a lelki problémákat oldja, és így szűnik meg a fájdalom.

Milyen házi praktikák vethetők be a fogfájás csillapítására?

A különféle házi praktikák fogfájás ellen: jeges borogatás, szegfűszeg, hagyma, pálinka nem hatnak, csak gondot okozhatnak, akár ínynél gyulladást, jegeléssel csonthártyagyulladást stb.

Kérjen időpontot, és jöjjön el fogászati rendelésre! A kezelés napjáig, azaz arra az egy-két éjszakára pedig használjon fájdalomcsillapító gyógyszert.

Fogfájás csillapítására házi praktika
Fogfájás csillapítására házi praktika

Mikor forduljunk fogorvoshoz fogfájásunkkal?

Fogfájdalom esetén minél előbb forduljunk fogorvoshoz, mert így megelőzhető a nagyobb baj. Amennyiben már lüktet, feldagad, akkor azonnal menjünk orvoshoz. Jobb, ha ezeket a tüneteket nem várjuk meg, mert ez legtöbbször elkerülhető, ha időben fordulunk segítséghez.

Összegzés

A leggyakrabban a lüktető fájdalom, a bölcsességfog okozta problémák, és a hideg-meleg érzékenységgel kapcsolatban keresnek fel pácienseink. Fogorvosaink szakképzettségének, sok éves tapasztalatának, valamint jól felszerelt rendelőnknek köszönhetően, gyorsan, biztosan lokalizálják a problémát, és elvégzik Önnel együttműködve a szükséges kezeléseket.

Ahogy már többször is írtuk, itt is lényeges az idő tényező, ha hamarabb érkezik, akkor általában kisebb a fájdalom, kisebb az anyagi ráfordítás. Ezért javasoljuk a legalább évenkénti kontrollt is.

Keressen fel minket, ha a fájdalom legkisebb jelét is tapasztalja!

Amit még olvasson el:
Call Now Button
SZÉP kártyával továbbra is fizetheti fogászati kezeléseit!
Ne késlekedjen! Éljen a lehetőséggel!