Foghúzás után

Fajdalommentes foghúzás

Állapotfelmérés: rendelőnkbe készített panoráma röntgen és a szájvizsgálat után dönti el fogorvos kollégánk, hogy az adott fog menthető, vagy sem. Természetesen a cél a fog megmentése, de vannak esetek, ahol a foghúzás az egyetlen lehetőség.

Ilyen esetek, ha egy fog hosszában kettétört, a szuvasság ínyszint alá ér, gyökérkezelés nem hozott eredményt, vagy a fog mozgathatósága már harmadfokú.

Beavatkozás

Rendelőnkben a foghúzásokat fogorvosaink helyi érzéstelenítésben (septanest injekcióval) végzik, vagy igény esetén altatásban. Az esettől függően történhet un. egyszerű foghúzás, komolyabb eseteknél pedig szájsebészeti, feltárásos fogeltávolítás.

Fogorvosaink a kezelés elvégzése előtt pontosan elmondják mi fog történni. A beavatkozás során csak egyszer használatos és autoklávozott (sterilizált) eszközöket használunk.

A foghúzás alatt fájdalmat nem (kivéve nagyon gyulladt fognál), csak nyomást, feszítést lehet érzeni, és recsegést, ropogást hallani. Ez mind normális jelenség.

Célunk, hogy minél több csontot meghagyjunk, ezért alkalmazunk olyan emelési technikákat, és eszközöket, melyek segítik ezt. A saját csontnál nincsen jobb. Főleg abban az esetben, ha implantáció követi a fogeltávolítást (alveólus prezerváció).  Ilyen esetben un. kollagén kúpot is használunk. Segíti a véralvadást, és hogy a foghúzás következtében lévő üreg jól csontosodjon, ne essen össze.

Szájsebészeti, feltárásos foghúzásoknál, vagy bizonyos általános betegségek esetén a sebszéleket varrattal egyesítjük.

Kontroll

Foghúzás után csak panasz esetén szükséges kontroll vizsgálatot végezni. A fogeltávolítást követő napon felhívjuk pácienseinket hogylétük felől érdeklődve. Ahol varratot alkalmaztunk, ott 1 hét múlva távolítjuk el azokat, és ellenőrizzük a sebgyógyulást.

Mi a teendő foghúzás után?

A műtét utolsó mozzanata, amikor a fogorvos gézzel nyomást gyakorol a frissen összevarrt műtéti területre. Ezután egy gézlapot helyezünk be, melyre erősen rá kell harapni, és azt helyben kell tartani legalább  20-30 percig. A gézt utána már ki lehet venni és ki kell dobni. Szivárgó vérzés, véres íz ilyenkor még érezhető a szájban. Foghúzás után nyálat kiköpni csak nagyon óvatosan szabad, inni lehet, enni majd csak a zsibadás elmúltával. A sebet szívogatni, nyelvvel-ujjal piszkálni és öblögetni szigorúan tilos! Ezek ugyanis újabb vérzést indukálnak és a sebben képződött véralvadék feloldódását, elvesztését eredményezhetik. A véralvadék kulcsfontosságú a gyógyulásban.

Foghúzást követően, a fogorvosi rendelőt elhagyva érdemes azonban az alábbi javaslatokat megfogadni, ha azt szeretnénk, hogy gyorsan és megfelelően gyógyuljon be a seb.

Fogeltávolítást után enni, kizárólag a zsibbadás megszűnését követően szabad. Az érzéstelenítés miatt ugyanis rágáskor komoly sebek keletkezhetnek a szájban. Előfordul, hogy az érzéstelenítő hatása 2-3 órán át tart. Folyadékot fogyaszthat, de kerülni kell a szeszesitalt, mert a seb az alkohol hatására újra vérezni kezdhet. A tejtermékek fogyasztása sem ajánlott a foghúzás napján, és a dohányzást is kerülni kellA foghúzás után nem szabad öblögetni, köpködni, és a sebet szívogatni, mert ebben az esetben nehezebben áll el a vérzés.

Foghúzást követően egy-két órával (amennyiben szükségét érzi) vegyen be fájdalomcsillapítót, így a beavatkozás utáni közvetlen sebfájdalom elkerülhető. A fogeltávolítás utáni napokban különösen fontos a szájhigiénia fenntartása. Ha lehet, még alaposabban kell fogat mosni, és a foghúzás helyét is tisztán kell tartani. Jó szolgálatot tesz, ha szájfertőtlenítő oldattal öblöget (persze nem közvetlenül a foghúzás után).

Ha gyulladt volt a fog, illetve környezete, előfordulhat, hogy hőemelkedés jelentkezik. Ilyenkor jöjjön vissza rendelőnkbe.

A műtét velejárója még a duzzanat (kékülés), ami az arc, ajkak és a szem körül alakul ki. Ez a szervezet reakciója, a regeneráció részét képezi. 12-24 órával a műtét után alakul ki, és nagyjából 1 hét alatt felszívódik. Kialakulását az első 36 órában jegeléssel minimalizálni lehet.

A duzzanatot néha az arcon elszíneződés kíséri, főleg az alsó bölcsességfog eltávolításakor gyakoribb. Színe változik, amelyet a szövetek közti térbe került vér okoz, kb. 1 hét alatt eltűnik.

Amennyiben tanácsainkat betartja, nagy a valószínűsége, hogy a foghúzás helye rendben gyógyul. Sajnos komplikációk mindezek ellenére előfordulhatnak. Ilyenkor keresse fel rendelőnket! Ne kísérletezzen az otthoni gyógymódokkal.

Fogúzás után
Foghúzás után
Meddig fáj a kihúzott fog helye?

Felső foghúzás 1-2 napig, az alsó fog 6-7 napig fájhat, viszont nyomásra a csont akár még 6 hétig érzékeny lehet. Úgynevezett emelőzés esetén a szomszédos fogak pár napig érzékenyek lehetnek ráharapásra.

Amennyiben foghúzás után 3-4. nap kezdődik egy erős fájdalom, akkor vissza kell jönni rendelőnkbe, mert begyulladt a seb (csonthártya gyulladás alakult ki), erős szájszag is jelentkezik.  Eltávozott a véralvadék, ekkor rendelőnkben hyperollal átöblítjük, utána gyógyszeres csíkot rakunk a sebbe, ami csökkenti a fájdalmat, segíti a csontosodást.

Hogyan tisztítsuk foghúzás után a sebet?

A műtét napján egyáltalán ne öblögessen. A húzást követő első este is mosson fogat, még kerülje a műtéti területet. Utána viszont a sebet tisztán kell tartani puha fogkefével, nem baj, ha minimális vérzés lép fel, de a véralvadékot nem piszkálva. A foghúzást követő 4. naptól már dörzsölheti a sebet és öblögethet. A varratokat is tisztán kell tartani.

Fohúzás után fogmosás
Foghúzás után fogmosás

2 dolog, hogyan elkerüld a foghúzást

  1. Szájápolás
    A megfelelő fogápolás a mindennapi rutin része. Napi két fogmosás, de az étkezéseket követően legalább egy órával. Fogselyem minden étkezés után, főleg, ha pl. húst eszünk. A fogselyem akár zsebben is elfér.
  2. Rendszeres kontroll vizsgálat

Összegzés

A foghúzás inkább kellemetlen, mint fájdalmas beavatkozás. Sokat számít a kezelő orvos személye, gyakorlata, tapasztalata. A rendszeres fogászati kontroll sok kellemetlenségtől megszabadíthatja Önt. Ne hanyagolja el fogait, figyeljen oda a megfelelő ápolásra.

Ha a foghúzás után hőemelkedése van, szájszag jelentkezik, erős fájdalom lép fel és/vagy a foghúzási üreg üres lesz, akkor keressen minket azonnal!

Amit még olvasson el:
Call Now Button
SZÉP kártyával továbbra is fizetheti fogászati kezeléseit!
Ne késlekedjen! Éljen a lehetőséggel!