Fontos, hogy szánkban, ne legyen „kőbánya”

fogkőleszedés

A legtöbben nem túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a fogkőnek, úgy vélik ennek eltávolítása csak ürügy, hogy fogorvosunk elkérjen még néhány ezrest. Pedig ez igen fontos, megelőző beavatkozás.

Fogaink felszínére az étkezések során plakkréteg (lepedék) rakódik, ez nem más, mint nyálban oldott étel egy része. Főleg a nehezen tisztítható fogközökben és ínyszélen jelenik meg. A plakk, majd ennek elmeszedésével létrejött fogkő, ínygyulladást, vérzést, valamint tartósabb állapot esetén fogínysorvadást okoz. Ez a folyamat fogaink kilazulásához, majd elvesztéséhez vezethet. Nem beszélve az esztétikai szempontokról: elszürkült fogközök stb.

A fogkő kialakulásának mértéke függ a genetikai hajlamtól, a fogmosási szokásainktól. Javasolt az évenkénti – a hajlamosabb pácienseknél – a félévenkénti kezelés. Amennyiben rászánjuk magunkat a kezelésre, ne elégedjünk meg egy néhány perces „kezelgetéssel”, mely sok esetben csak a „kirakat” (front) fogakra terjed ki, mivel a fogkő a hátsó fogközökben is kialakul. Egy precíz beavatkozás átlagos esetben 20-40 percet vehet igénybe, mely tartalmazza az ultrahangos fogkő eltávolítást, és az ezt követő polírozást is.  

Fogászati kezeléseknél, ha fogkőleszedés igen fontos, mindig ezt a kezelést kérjük először. Fogköves szájban ugyanis nehéz fogat tömni, vagy fehéríteni, esetleg korrekt lenyomatot venni egy koronához, vagy inlayhez.

A fogkőleszedés fájdalommentes, a fogak nem sérülnek, az esetleges ínyvérzés, csak átmeneti. A fogak között sok esetben rés, hézag jelenhet meg, ez normális, hisz a fogközök kitisztulnak, több mm fogkő is kikerülhet.

Ne halogassuk ennek a fogkőleszedés a rendszeres elvégeztetését, sok kellemetlenségtől és költségtől menekülhetünk meg.

Amit még olvasson el:
Call Now Button
SZÉP kártyával továbbra is fizetheti fogászati kezeléseit!
Ne késlekedjen! Éljen a lehetőséggel!