Fogszabályozás felsőfokon

Már kamaszkorom óta „rendelkeztem” keresztharapással, ami annyira nem volt feltűnő és semmilyen problémát sem okozott. Majd 2008-ban, mikor munkám során megismerkedtem egy fogszabályzó szakorvossal. Felvilágosított néhány röntgen elkészítését követően, hogy fogszabályozásra van szükség, és milyen következményei lehetnek, ha ez elmarad:

  • Az egyenlőtlen terhelés miatt kattoghat az állkapcsom, amit már tapasztaltam is néhányszor azelőtt,
  • Azok a fogak, amik nem találják a párjukat, idővel kimozognak, ennek a röntgenen voltak is már jelei, helyenként a csontállomány sorvadt,
  • Az esetleges idősebb korban szükségessé váló fogpótlás, pl. egy híd elkészítése igen problémás lehet

A magyar átlaghoz viszonyítva jó fogállománnyal rendelkezem, ezt mégse kéne elveszíteni, hisz minden fog a sajátom, és hiánytalanul megvan a bölcsességfogakat leszámítva (de ezeket úgy is el kellene távolítani).

Így meghoztam a döntést, kezdjünk bele a fogszabályozásba. A konzultációkat követően kiderült, hogy un. láthatatlan fogszabályzással megoldható a kezelés. Valószínűleg nem lesz szükség szájsebészeti műtétre sem.

A választott fogszabályozási rendszer az Incognito® lett. Ezt a rendszert Németországban fejlesztették ki, és a készülékeket ma is ott állítják elő, az igényeknek megfelelően.

A kezelés a kiindulási állapot dokumentálását (fényképezését) követően elkészültek a lenyomatok a fogaimról, melyeket Németországba küldtek. Itt elkészítették a fogszabályzó készüléket.

24 hónap “megpróbáltatás” után a fogaim oda kerültek, ahova eredetileg szánta őket a természet. Ezt követően még 3 évig kellett helyfenntartó műanyag sínt hordanom többnyire éjszaka és tv nézés közben.

De megérte, azóta szép szabályos a mosolyom, és az állkapcsom is egyenletes terhelést kap, mindkét oldalon és nem fájnak, és kattognak az állkapocs- ízületeim.

Solymár Péter