Fogtömés után jelentkező fájdalom

fogtömés utáni fájdalom

A fogtömés után kialakuló bizonyos fokú fájdalom, érzékenység igen gyakori, ennek mértéke a lényeges. A kisebb fájdalmak, érzékenységek normálisnak tekinthetők, ezek néhány héten belül teljesen elmúlnak.

Viszont, ha a fogtömés után a fájdalom nem szűnik, sőt erősödik, netán már spontán is kialakul, akkor feltétlenül vissza kell menni a fogorvoshoz egy kontroll vizsgálatra.

Nálunk ilyen esetekben megpróbálunk Önnek soron kívül is időpontot adni, mivel sok esetben egyszerűen megszüntethetők az okok, és így elejét tudjuk venni a további fájdalomnak. Kis érzékenységnél legyen türelemmel, de ha tényleg erősödik a fájdalom, ne hezitáljon, kérjen időpontot!

Fogtömés utáni fájdalom leggyakoribb okai

A kezelés után több okból is felléphet fájdalom: érzékeny lehet az érzéstelenítő injekció helye, a matricafeszítő – amit egyfajta zsaluként használ az orvos, ha nincs a fognak oldalfala – okozta ínyfájdalom. A kezelt fog traumát szenved, amihez alkalmazkodnia kell, ehhez is időre van szükség, de normál esetben ezek a kellemetlenségek maguktól enyhülnek, majd megszűnnek.

Fogtömés utáni fájdalom jellemzői

  1. Kis fogtömés esetén: ráharapási érzékenység és/vagy hideg-meleg érzékenység léphet fel, ez maximum egy hónapig tart utána elmúlik.
  2. Nagy, mély tömésnél: hideg és meleg érzékenység, de jellemzőbb a ráharapás során fellépő érzékenység, hisz a fogat lényegesen nagyobb trauma érte. Ezek idővel elmúlnak. Viszont, amennyiben spontán jelentkezik a fogfájás, főleg éjszaka, akkor sajnos gyökérkezelni kell a fogat.  Kérjen azonnal időpontot!
  3. Magas a tömés: ráharapásra fáj a kezelt fog, ilyenkor a fog oldali állkapocsrész egésze fájhat, túlterhelődik, viszont ez magasság korrekcióval könnyedén orvosolható, mindössze néhány perces beavatkozással.

Mit tegyünk, ha nem múlik el a fájdalom?

Kis fájdalom esetén, főleg, ha az hideg vagy meleg ital, étel fogyasztásánál lép fel, vagy ráharapásra, akkor várjunk néhány napot. Ha nem javul a helyzet, hanem a fájdalom erősödik, akkor ezt jelezze fogorvosának. Azon a fogon, ami fáj vagy érzékeny, addig ne egyen, ne rágjon. Fogyasszon testhő meleg dolgokat!

Fog- és szájápolás fogtömés után

A fogtömést követően az érzéstelenítő által okozott zsibbadásnak kell elmúlnia, utána már nyugodtan ehet, ihat. Ezeknél a modern kompozit töméseknél már nem kell kivárni ráharapási időt. Sportolásra és egyéb fizikai munkavégzésére ugyanez vonatkozik.

Mosni kell a kezelt fogat is. Javasolt eleinte pl. Elmex, vagy Sensodyne érzékenység csökkentő fogkrémet alkalmazni, akár az adott fogra téve néhány percig, mint egy pakolást. A fogselymezést is kezdje el, főleg a fogközi töméseknél, ugyanis ilyen helyeken jobban beszorulhat az étel. Amennyiben ez zavaróvá válik, ezt jelezze fogorvosának. Ez a probléma a kontaktpont helyreállításával orvosolható. Ilyenkor úgynevezett inlay (fogbetét) elkészítése javasolt.

Összegzés

A fogtömés utáni fájdalom igen gyakori, ezért nem kell rögtön megijednünk. Leginkább érzékenység léphet fel kis és mély fogtömés esetén, ami néhány nap, vagy egy hónap alatt elmúlik. Ha nem múlik el a fájdalom, vagy spontán jelentkezik, akkor azonnal forduljon fogorvoshoz!

Amit még olvasson el:
Call Now Button
SZÉP kártyával továbbra is fizetheti fogászati kezeléseit!
Ne késlekedjen! Éljen a lehetőséggel!