Gyökérkezelt fog élettartama

Gyökérkezelt fog élettartama

Legtöbb esetben pácienseink attól félnek, hogy a gyökérkezelés jobban fáj, mint a foghúzás. Amennyiben időben érkeznek, ahogy el kezd fájni spontán a fog, akkor még fájdalom nélkül kezelhető, de ha hetek óta fáj, akkor már a helyi érzéstelenítés nem hat eléggé.

Gyökérkezelés szükségessége
Gyökérkezelés szükségessége
Mikor van szükség gyökérkezelésre?

A gyökérkezelés szükségessé válhat akut fogfájás, éjszakai fogfájdalom, illetve ráharapás során jelentkező fájdalom esetén. Szükség lehet rá akkor is, ha úgy letört a fog, hogy korona kell rá, de nincs elég felület a korona elhorganyzásához, felhelyezéséhez. Ekkor gyökérkezelés után, úgynevezett csapot helyeznek a fogba.

Gyakran a panoráma röntgen felvételből derül ki, hogy egy fog elhalt. Ilyenkor krónikus gyulladás látszik a röntgenen. Ugyan így utalhat rá a fog elszürkülése is. Előfordulhat, hogy olyan trauma éri a fogakat csiszolás közben vagy után, hogy gyökérkezelés válik szükségessé. Fogágybetegségek esetén is begyulladhat egészséges fog, ami kezelésre szorul.

Mennyi a gyökérkezelt fog élettartama?

Ezt sajnos nem lehet előre megmondani. Jó esetben a gyökérkezelt fog élettartama akár 20-30 év is lehet, rosszabb esetben 1-2 év. Ritkábban, de előfordul, hogy hiába készül a szakma szabályai szerint tökéletes gyökérkezelés, a panaszok nem szűnnek meg és foghúzásra lesz szükség. A 3-4 csatornás moláris fogak kezelése bonyolultabb, nehezebb, ezért ez is csökkentheti annak sikerességét.

Gyökérkezelt fog élettartamát befolyásoló tényezők

Befolyásoló tényező lehet:

  • milyen fogról van szó,egy front fog 1 csatornával, vagy egy hátsó fog 3-4 csatornával,
  • egyedi anatómiavariánsok. pl. görbe foggyökér,
  • milyen előrehaladott a gyulladás,
  • milyen típusú a gyulladás,
  • hogy sikerül a gyökérkezelés (fogorvos képzettsége, jártassága),
  • szájhigiénia (rendszeres fogmosás, fogselyem és szájvíz használata).
Gyökérkezelt fog élettartama
Gyökérkezelt fog élettartama

 

Gyökérkezelés utáni teendők

Gyökérkezelést követően a páciens egyből ihat. Enni csak az érzéstelenítő hatásának elmúlásával javasolt. A beavatkozást követően fájdalomcsillapítóra 1-2 napig még szükség lehet.

A gyökérkezelés első fázisát követően csak ideiglenes, gyógyszeres tömést kap a fog. Amíg csak ideiglenes tömésünk van, addig ne fogyasszon kemény és ragacsos ételeket, ne harapjon rá, és ne fogselymezzen, nehogy letörjön. Ez idő alatt a fog még érzékeny lehet.

Mivel a kezelés során sokat elveszünk a fog korona részéből, ezért javasolt a gyökérkezelt fog koronával zárása, főleg rágó fogaknál. Miután a végleges tömést, vagy koronát/inlay-t behelyeztük, akkor a fog közel azonos módon funkcionál majd, mint az eredeti.

A gyökérkezelt fog élettartama rendszeres fogászati kontrollal meghosszabbítható.

Összegzés

Amennyiben időben észleljük, hogy a fog gyökérkezelésére van szükség, csökkenhet a kezeléssel járó fájdalom, rövidebb a gyógyulási idő, és nagyobb eséllyel menthető meg a fog.

A régen gyulladt fogaknál bezáródhat/összeszűkülhet a gyökércsatorna, melynek következtében már nem lehetséges, vagy nagyon nehéz a gyökérkezelés.

Amennyiben felkeresi rendelőnket, akkor egy alapos állapotfelmérés, röntgen diagnosztika követően döntünk a fog sorsáról, a gyökérkezelés szükségességéről. Nagyon speciális esetekben pedig külön általunk elfogadott, velünk kapcsolatban álló specialistához küldjük Önt. Hisz a mottónk továbbra is az: „Saját fognál nincsen jobb!”

Amit még olvasson el:
Call Now Button
SZÉP kártyával továbbra is fizetheti fogászati kezeléseit!
Ne késlekedjen! Éljen a lehetőséggel!