< Vissza a kezelésekhez

Fogtömés, gyökérkezelés

Ezeknek a kezeléseknek a célja a saját fog megmentése, megtartása. Amennyiben időbe érkeznek hozzánk, akkor ez a legtöbb esetben még megvalósítható. Időben elvégzett gyökérkezeléssel elkerülhető lehet a foghúzás, és az ezt követő fogpótlás.  Bármilyen korszerű eljárásaink vannak a fogak pótlására, azért a saját fognál nincsen jobb.

Esztétikus fogtömés

Esztétikus („fehér”) fogtömésekhez rendelőnkben  kompozit, kompomer és üvegionomer típusú anyagokat használunk. Melyek az esztétikai igényeket tökéletesen kielégítik. Színük a fog színével megegyezik. Ezt a fogszínt mindig fogszínkulcs segítségével választjuk ki. Az anyag megkeményedését fotopolimerizációs lámpa használatával érjük el. Az így elkészült tömés azonnal terhelhető, használható.

Amalgám fogtömés cseréje

Az amalgám fogtömés egyre ritkábban alkalmazott eljárás. A tömés ugyan tartós, de esztétikailag nem kielégítő, és higanyt tartalmaz. Idővel a fog szürkés elszíneződését okozza. Ezért javasoljuk a meglévő amalgám tömés cseréjét, mely rendelőnkben csak egy fogtömés árába kerül.

Kezeléseinket helyi érzéstelenítésben is végezzük.

Ez az úgynevezett szilárd tömés, melyet lenyomat alapján a fogtechnikai laboratórium készít el, és a lenyomatvételhez képest néhány nappal később kerül speciális ragasztóval rögzítésre. A rágófogak esetén kitűnő megoldást nyújtanak a hiányzó fogrész kiegészítésére, a szuvasodás által elpusztított nagyobb fogszövet pótlására, a fogak esztétikus szépítésére. Alkalmazásával élethűen utánozható bármilyen fog színárnyalata, egyéni színezettsége, így mosolya harmonikussá, kellemessé válik. Anyaguk lehet kompozit, kerámia vagy arany.

Alkalmazásának előnyei

  • hosszú élettartam: 8-12 év (megfelelő szájhigiénia mellett),
  • pontos illeszkedés a maradék foghoz (ezért is hosszú az élettartamuk),
  • megmaradt fogrész megmenthető olyan esetben, amikor esztétikus tömés már nem készíthető, de még korona készítése nem indokolt,
  • alkalmas régi nagy amalgám tömések helyettesítésére,
  • hidak elhorganyzására (rögzítésére), mivel sokkal kevesebb foganyag veszteséggel jár a híd készítése.

Gépi gyökérkezelés

Mi a gyökérkezelés, mikor alkalmazzuk?

A foggyökér belseje üreges ebben helyezkednek el az erek, idegek. Amikor már spontán fáj a fog, főleg este, éjszaka is lüktet, akkor baktériumok kerülnek a fogbélbe, amik gyulladást okoznak, „ váladékot“ termelnek, amik feszítik a fogat. Ilyenkor gyökérkezelésre van szükség.

Gyökérkezelés menete:

A gyökérkezelés során ezt szüntetjük meg, kivesszük az ereket, idegeket és kitisztítjuk a csatornát, eltávolítjuk a gyulladt részeket, majd az üreget betömjük.

Gépi gyökérkezelés előnyei:

A fent leírt kezelések a gépi eszközökkel gyorsabbak, pontosabbak, és ezzel növelik a gyökérkezelés sikerét.

A kezelés során gép méri meg a gyökércsatorna hosszát, tágítja fel a csatornát, és kollégáink mindezt nagyító alatt végzik.

Ezzel egy tartósabb, megbízhatóbb kezelést biztosítanak Önnek, hogy kezelt fogát minél tovább megőrizhesse.