Lyukas fog jelei és tünetei

lyukas fog MXdent

Sajnos az utóbbi évtizedekben étkezési szokásaink nagyban eltolódtak a cukrok, édesítők világába, ami igencsak kedvez a fogszuvasodás, lyukas fog kialakulásának. Nyilván ennek kialakulása egy összetett, többtényezős dolog, melyet most megpróbálunk bemutatni.

Ismerjük meg milyen folyamatok is játszódnak le nap, mint nap a szánkban, hogyan reagál a szervezet, (a fog) az őt ért behatásokra? Mit tehetünk, hogy megvédjük a fogainkat, és megszüntessük a káros hatásokat?

Néhány hasznos tanács, amit érdemes betartani, és akkor sok kellemetlenséget és pénzt spórolhatunk meg a későbbiekben.

Érdemes 6 havi gyakorisággal fogászati konzultáción részt venni, mely segítségével a fogszuvasodás még a kezdeti szakaszban észrevehető és kezelhető.

Mi az a fogszuvasodás?

A szájban folyamatos harc áll fenn a fogak „védelmi rendszere” a fogzománc és a külső behatások között. A szájban lévő baktériumok megtapadnak a fogon lévő lepedéken, ahol a cukrot savvá alakítják. Így amikor a száj ph-ja 5,5 alá csökken, akkor elkezdődik a fogzománc bontódása, szuvasodás. Ásványi anyagok távoznak el a fogzománcból.

A lyukas foghoz vezető út 4 stádiuma:

  1. Amikor még nincs úgynevezett üregképződés, csak „fehér folt” jelenik meg a fogzománcon. Ez még visszafordítható folyamat. Szerves fluoridot tartalmazó fogkrémmel egyfajta pakolást teszünk az érintett zománcfelületre, hogy visszaépüljenek az ásványi anyagok.
  2. Amikor már elérte a szuvasodás a dentin állományt, „átlyukadt” a zománc réteg, ezt már fogorvos kezeli, de egy kisebb fogtömés elegendő lehet.
  3. Eléri a szuvasság a fogbél határát, fájdalom lép fel, spontán fáj vagy éjszaka fáj, itt nagyobb fogtömés vagy fogtechnika által készített betét (inlay) szükséges.
  4. Még komolyabb a gond, a szuvasság eléri a fogbelet, itt már csak gyökérkezelés, majd koron, vagy fedőtömés jöhet szóba.
Lyukas fog kialakulása
Lyukas fog kialakulása

Mitől alakul ki a lyukas fog?

A lyukas fog kialakulását 4 fő tényező befolyásolja:

  1. baktérium flóra, amik a cukrot alakítják savvá. Kb. 400-450 féle baktérium van a szánkban egyszerre. 1 ml nyálban több millió.
  2. táplálék, ami lepedéket képez a fogon, ahol megtapadnak a baktériumok.
  3. Az idő tényező, hogy meddig áll fent a negatív környezet, az 5,5 ph alatti tartomány.
  4. fog maga, formája, elhelyezkedése, ami sajnos egyénenként eltérő, és ez velünk született.

Lyukas fog kezelésének lépései

Ha fogszuvasodás tüneteit észleljük magunkon (fájó fog, nyilalló fájdalom), akkor érdemes kímélni az adott területet. Ez idő alatt kerüljük a cukros ételeket és jelentkezzünk be fogorvosunkhoz, amilyen hamar csak lehetséges.

A fogorvosok a szuvasodás mértékétől, súlyosságától függően különböző kezeléseket alkalmazhatnak. Kezdetleges szuvasodás esetén még nincs szükség fúróra sem, azonban egy előrehaladott szuvas fog esetén már szóba jöhet a gyökérkezelés. Előfordulhat, hogy fogunk menthetetlen, ilyenkor már a kezelés során foghúzás és fogimplantátum jöhet szóba. A fogat esztétikus fogtöméssel, implantátummal helyettesítjük.

A szerencsésebb páciensek fájdalom nélkül, enyhébb kezelésekben részesülhetnek, míg vannak olyan esetek, amikor a legdrasztikusabb megoldáshoz kell fordulnunk. A fogászati beavatkozások megelőzhetők megfelelő fog és szájápolással.

Hogyan előzzük meg a fogszuvasodást?

A lyukas fog elkerülése esetén a legnagyobb ráhatásunk az idő tényezőre van. Cél, hogy minél rövidebb ideig álljon fent a baktériumoknak kedvező környezet. Szüntessük meg a lepedéket fogainkon, hogy ne képződhessen cukorból sav, ami a ph-t értékét csökkenti a szánkban.

Az ételmaradék eltávolításában a legfontosabb a rendszeres fog és szájápolás. Reggel a reggeli elfogyasztását követően 30 perccel, és este lefekvés előtt. Talán ez a legfontosabb, hisz utána akár 8-9 órát is dolgozhatnak a baktériumok.

Javasolt lehet még az ebéd utáni fogmosás, de idő és hely hiányában megoldás lehet a fogselyem, vagy akár a szájvíz is.

Ami a fogmosásnál fontos az a helyes technika, felülről lefelé, és az ínyt kímélve 2-3 percig. Fogközöknél pedig fogselyem. A megfelelő szájápolási technikákról akár oktatást is kaphat rendelőnkben csak kérjen időpontot!

Nem tudjuk kihangsúlyozni eléggé a rendszeres fogászati kontrollt. Aki hajlamos a fogszuvasodásra annál akár fél évente is célszerű elvégezni egy preventív vizsgálatot. Így a fogorvos még időben észlelheti a problémát, elkerülve ezzel a komolyabb problémákat.

Összegzés

Összefoglalásként, egy rövid kis történet:

2008-ban mikor megnyitottunk rendelőnket egy Magyarországon dolgozó olyan 60 év körüli norvég páciens érkezett rendelőnkbe. Fogászati ellenőrzést kért. Beült a fogászati székbe, és mielőtt kinyitotta volna a száját, lediktálta a fogorvos kollégának melyik fogán milyen kezelést végeztek eddig (4-5 dolognál nem volt több), mint utána kiderült teljesen pontosan.

Ezek után még 3 évig járt hozzánk minden fél évben egyszer. Ezzel a precizitással és rendszerességgel, állítása szerint, sok pénzt és időt spórolt meg kortársaihoz viszonyítva.

Mi is ezt tapasztaljuk a hasonlóképpen eljáró pácienseinknél.

Jelentkezzen be most, és kímélje meg magát a fájdalomtól és a felesleges kiadásoktól!

Amit még olvasson el:
Call Now Button
SZÉP kártyával továbbra is fizetheti fogászati kezeléseit!
Ne késlekedjen! Éljen a lehetőséggel!