Mi a teendő letört fog esetén

Letört fog

Letört foggal rendelőnkbe hetente többen is érkeznek. Ritkábban mechanikai sérülésből származó fogtöréssel jelentkeznek, azonban a legtöbb páciensnél fogszuvasodás következtében történt fogkorona „beszakadás” a jellemző, ami tényleg olyan, mintha letört volna a fogból egy darab.

Ilyen esetek kezelésében is nagyon lényeges az időtényező, hiszen, ha időben érkezik, akkor még jobban menthető a fog. Akár elég lehet egy fogtömés, a halogatóknak pedig csak a korona jöhet szóba.

Fogorvosaink sokszor nem értik, hogy egyes pácienseket nem zavarja egy letört, érdes felületű fog, amibe a táplálék beleragad. A szájban kellemetlen íz alakul ki, és esztétikailag is zavaró.  Ön az ilyen foggal ne várjon, keressen fel fogorvost!

A letört fog típusai

Ahogy már utaltunk rá, a fog törése lehet külső, mechanikai eredetű, általában ez front fogakra jellemző. Ezek legtöbbszőr élpótlással (töméssel), vagy koronával hozhatók helyre. Előfordul, hogy olyan a sérülés mértéke, hogy a fog eltávolítása után már csak implantációs fogpótlás lehetséges.

A legtöbb páciensünk fogszuvasodásból eredendő fogtöréssel érkezik hozzánk. Itt az történik, hogy a fogzománc egy kis helyen sérül, viszont a zománc alatt a dentin gyorsabban elhal, és egy nagy üreg alakul ki, amelynél egy nagyobb ráharapásra beszakad a zománc rész, és olyan mintha kitörne egy nagy darab a fog

Milyen következményei lehetnek, ha nem foglalkozunk a sérült fogunkkal?

Esztétikai szempontok: letört fognál sajnos az a jellemző, hogy amíg nem látszik nem foglalkoznak vele. Így a front fogaknál hamarabb érkeznek a páciensek a rendelőnkbe megoldásért. A kompozit fogtömések, vagy a minőségi fémmentes koronák kiválóak a letört rész pótlására. Tökéletes foghatás érhető el, az eredetivel szinte mindenben megegyező.

Funkcionális problémák: a páciens féloldalasan kezd rágni, romlik a rágás minősége, ami kihat az emésztésre is. A szomszédos fogak bedőlhetnek a letört fog irányába, nagyobb darab fog letörésénél pedig kiemelkedik a szembe lévő fog is.

Gyulladások: az adott törött fog elhalhat, kialakulhat egy gyulladás, a gyökércsúcson ciszta vagy tályog. Ez már csak gyökérkezeléssel menthető, vagy marad a foghúzás.

Mit tegyünk, ha  letört fogunkból egy darab?

1-2 héten belül keresse fel fogorvosát, hogy minél kisebb beavatkozással hozathassa rendbe a fogát. Halogatás esetén csak súlyosbodhat a helyzet, és akár foghúzás is lehet a vége.

Amíg a letört fog kezelése meg nem történik addig letört, betört fogán ne rágjon, kímélje azt, viszont tartsa tisztán, óvatosan mossa.

A letört fog kezelése

Szuvasság okozta fogtörésnél, annak mértékétől, elhelyezkedésétől függően történhet a rendbehozatal kompozit (fehér) fogtöméssel, vagy inlay-vel (fogbetét), és nagyobb restauráció esetén koronával.

Fogtömés inlay korona
fogtömés inlay korona

Amennyiben a fog teljes, vagy jelentős koronai része hiányzik, ilyenkor előbb a fog felépítése szükséges úgynevezett csappal, ami a koronát fogja tartani.  A csap elkészítése előtt gyökérkezelés szükséges.

Amikor a fog már íny alá van törve, abban az esetben már csak foghúzással menthető a helyzet.

Letört fog esetén fontos időben kezelni a problémát, mivel halogatással csak ronthatunk a helyzeten. A letört fogat óvatosan kell mosni addig, amíg nem kapunk időpontot fogorvosunkhoz. Panasz nélkül is érdemes évente professzionális dentálhigiénés kezelésen részt venni, hogy megelőzhessük a komoly tüneteket. Kérjen időpontot!

Amit még olvasson el:
Call Now Button
SZÉP kártyával továbbra is fizetheti fogászati kezeléseit!
Ne késlekedjen! Éljen a lehetőséggel!